Böcker och självhjälp

”Jag önskar att jag hade läst den när den här karusellen började, då hade jag gjort en del saker annorlunda.”

//Mamma till ungdom med beroendeproblem om Släpp Kontrollen – Vinn Friheten!

Du är viktig!

Till dig som är anhörig till en person med alkohol- eller narkotikaproblem. Att leva nära någon som långsamt förstör sitt liv genom ett beroende av något slag, innebär ofta en vardag av ångest, nedstämdhet, sorg och saknad. Den här boken har ett särskilt fokus på föräldrar till ungdomar med alkohol- och drogproblem, men kan vara hjälpsamt för alla som lever nära. Många anhöriga känner rädsla och förtvivlan och söker svar på frågor som; Hur ska jag kunna hjälpa? Hur ska jag ta hand om mig själv? Hur ska jag förhålla mig? Vad ska jag göra? Vad ska jag säga? Boken innehåller kunskap, intervjuer och egna reflektionsövningar för att hjälpa anhöriga att besvara många av de här frågorna samt förbättra sitt eget mående och livssituation.

Du kan läsa mer om boken och beställa den här!

Släpp kontrollen - Vinn friheten!

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Se filmen “Släpp kontrollen” – om boken Detta är en guidebok för alla anhöriga som stegvis vill starta en process till ett ökat välbefinnande. Den innehåller flera perspektiv, självhjälpsövningar och intervjuer med anhöriga som är sammanboende, föräldrar, syskon och vuxna barn till personer med beroendeproblem. Anhöriga lever ofta under hög stress, rädsla och oro. Boken ger kunskap om den anhöriges situation och om den anhöriges frigörelseprocess från drogberoendets berg- och dalbana.

Du kan läsa mer om boken och beställa den här!

Arbetsmanual för anhöriga till personer med missbruk och beroende

Arbetsmanualen innehåller 103 övningar och används på flera socialtjänster, inom öppenvård och i självhjälpsgrupper. Som anhörig kan man köpa och skriva ut manualen själv. Dubbelkolla din mejladress så att den är korrekt. Manualen skickas till dig via mejl omedelbart. 

Författare: Carina Bång © 2006, uppdaterad 2016.

Detta är viktigt när du beställer Arbetsmanualen via nätet:
* Uppge korrekt mejladress
* Efter beställning får du ett mejl med en länk. Klicka på länken för att öppna manualen.
* Du kan då spara manualen och läsa på din dator eller skriva ut den.
OBS! Om du inte mottar något mejl, titta i någon av mapparna för ”spam”/”skräppost”!

 
Manualen kan även beställas i fysisk form på Adlibris.se. Kostnad: 138 kr inkl.moms.

Jag i fokus!

För ungdomar drabbade av alkohol och andra droger i familjen. Tillsammans med Olivia Trygg (Stiftelsen Trygga Barnen) har vi utarbetat ett självhjälpshäfte för ungdomar som växer upp i en familj där det förekommer alkohol- eller drogproblem. Det är aldrig ett barns fel att en förälder dricker för mycket, tar droger eller mår dåligt. Du är värd att vara glad, lycklig och sätta dig själv i fokus! Om du är under 25 år kan du ladda ned manualen gratis! Ladda ned den här: http://jagifokus.weebly.com/ Är du yrkesverksam och vill använda materialet i ditt arbete med ungdomar? Då kan du beställa den i tryckt format via Adlibris.

4 tips för föräldrar till barn med beroendeproblem.
Ladda ned gratis genom att registrera dig här!

 

Det är meningen att dessa kortfattade och stöttande tips ska vara en liten hjälp på vägen för dig som befinner dig i den svåra situationen som det innebär att vara förälder till någon med alkohol- eller drogproblem. Tipsen är kostnadsfria och fokuserar på bemötandet av ett barn med beroende. Skriv in din e-postadress så får du tipsen skickade till dig i ett mejl med pdf-fil. Tips: om inget mejl kommer, kontrollera din skräppost och vänta en stund. Om du uppgav fel e-postadress kan du skicka efter tipsen på nytt. 

Stärk din motivation!

Kostnadsfri guide från livshandboken.se. 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål! Klicka på bilden så öppnas guiden som pdf i ny flik i din webbläsare! Guiden finns också att ladda ner på Aftonbladet Hälsa.

Lagar, Regler och Tips för Anhöriga

Kostnadsfritt dokument som kan vara till hjälp när man vill veta vad samhället kan ge för stöd till anhöriga och personer med beroendeproblem. Läs om orosanmälan, LVM/LVU, HVB-hem, socialtjänstens roll, stöd till anhöriga och mycket mer. Klicka här och en ny sida öppnas där du kan ladda ner dokumentet i pdf-format.

Not.: Då dokumentet skapades juni 2017 tar tacksamt emot feedback om eventuella ändringar i lagar och riktlinjer samt flera tips! Kontaktformulär hittar ni längst ner på sidan.

 

Mini-kurser för anhöriga till personer med drog- eller alkoholproblem

Mini-kurs del 1

Mini-kurs del 2

Mini-kurs del 3