MI-Motiverande Samtal

“Varje människa jag möter har något att lära mig.” —Dalai lama

Om Motiverande Samtal

Motiverande Samtal (Motivational Interviewing) är ett evidensbaserat förhållningssätt och en kommunikationsstil som syftar till att stärka en persons inre motivation till förändring. MI lägger stor vikt vid det empatiska förhållningssättet och därigenom skapas bättre förutsättningar för att en förändring blir möjlig.

Metoden används ofta inför beteende- och livsstilsförändring och bygger på William Millers och Stephen Rollnicks arbete och forskning. Genom att utforska ambivalens och förstärka klientens känsla för egen kompetens, vilja och beredskap att genomföra den önskvärda förändringen ökar sannolikheten att personen genomför förändring.

Carina har genomgått den internationella MI-tränarutbildningen TNT och är medlem MINT (Motivational Interviewing Network for Trainers) samt MITI-utbildning i New Mexico.


MI-utbildningar och inspirationsdagar Carina Bång erbjuder:

  • MI-grundkurs: 3-4 dagars grundkurs i MI.
  • MI-boost: För att fräscha upp och fördjupa MI-färdigheterna.
  • MI + Hopp: Att använda MI för personer med psykisk ohälsa med fokus på att förmedla hopp.
  • MI-Kamratstödjarkurs: 3 dagars kurs för blivande MI-kamratstödjare/MI-coacher som stöd för implementering av MI i arbetsgruppen.
  • MI-Kamratstödjarpaket: Arbetsmaterial innehållande övningar, föreläsningar, skriv- och diskussionsuppgifter för 12 träffar med syfte att stödja och underhålla MI på arbetsplatsen.

Grundkurs i Motiverande samtal – Distans

Den här utbildningen vänder sig till yrkesverksamma som vill lära sig en effektiv och motivationsinriktad samtalsmetod. Den motsvarar 3 dagars grundkurs i Motiverande samtal (MI). Utbildningen ger dig de viktigaste, grundläggande färdigheterna och redskapen för hur du kan använda MI i ditt dagliga arbete. Detta är en webbaserad utbildning där all kommunikation sker på distans – via telefon, dator eller surfplatta. Kursen är fördelad på 6 halvdagar och motsvarar en 3 dagars grundkurs. Då stort fokus ligger på individens eget deltagande är kursen metodiskt utformad för att skapa engagemang, förenkla inlärningsprocessen och främja användandet av metoderna i individens arbete.

Datum: Ta kontakt med utbildare Carina Bång innan eller efter er anmälan och vi kommer överens om startdatum för kursen: info@carinabang.se (eller fyll i kontaktformuläret längst ner på sidan).

Mer information och anmälan hittar ni här


MI-grundkurs 3 eller 4 dagar (2+1 dag eller 2+2 dagar).

Utbildningarna genomförs hos uppdragsgivaren. Vi går igenom grunderna för MI. Bakomliggande teorier samt begreppen vilja, kunna, redo. Vi diskuterar förhållningssätt, behandlarrollen och tränar på de färdigheter man använder inom MI. Vi tränar på att locka fram “förändringsprat” hos klienten och vad vi som samtalsledare behöver undvika för att inte skapa disharmoni i relationen med klienten. Föreläsningar varvas med praktiska övningar, filmvisning och diskussioner. Grundkursen är 3 dagar, men vi rekommenderar att man väljer även dag 4 som innebär inspelning, analys och feedback av samtal vilket är väldigt lärorikt.

Som deltagare erbjuds man även 2 st kostnadsfria webbinarier där man får möjlighet att ställa frågor och repetera för att underlätta implementering.

För mer information om utbildningens upplägg och/eller offertförfrågan ta kontakt med Carina Bång genom kontaktformuläret nedan.

Alla yrkesverksamma som deltagit i en av Carina Bångs grundkurser i CRAFT eller Motiverande Samtal erbjuds alltid 1 kostnadsfritt handledningstillfälle/termin. Mötet sker i grupp vid datum inbokat av handledaren. Erbjudandet gäller alla tidigare deltagare, oavsett vilket år ni gick kursen.

Mer information om kommande MI-kurser och handledningsdatum finner ni under Kurser för yrkesverksamma.


Kamratstödjarmaterial – ett stöd i implementeringen

Paketet är framtaget för att stödja och underhålla MI på arbetsplatsen. Med paketets övningar, föreläsningar, skriv- och diskussionsuppgifter för 12 träffar får ni en guide till att hålla MI levande för medarbetarna på arbetsplatsen.

Videoföreläsning ur Kamratstödjarpaketet 2, 2019

Kamratstödjarpaketet skapar struktur och ger kamratstödjarna innehåll och en övningsbank vilket sparar förberedelsetid för kamratstödjaren. Det har visat sig att när kollegor träffas, diskuterar och övar tillsammans samt ger och får feedback på samtal så ökar deras färdigheter och skicklighet i MI. Om träffarna sker 1 gång i månaden så har arbetsgruppen ett innehåll med olika teman för ett helt år.

Här kan ni ta del av Kamratstödjarpaketets innehåll (pdf).

Vill ni få en inblick i Kamratstödjarpaketets träffar? Då kan ni titta på detta korta filmklipp på min Youtube-kanal: Kamratstödjarpaketet 2 – Trailer

Köpinformation: Vänligen ta kontakt med Carina Bång via kontaktformuläret nedan.

Beställ nu

Utvärderingar från kursdeltagare i tidigare MI-utbildningar

”Tydlig och enkel metod att ta till sig. Visst måste man öva förstås. Matnyttigt. Du har presenterat MI på ett lättsamt sätt.”

”Jag tycker att detta varit väldigt lärorikt för mig och att det var något jag verkligen var i behov av.”

”Blandningen mellan teori och praktisk övning var mycket bra. Märks att föreläsaren är duktig och kan sin sak.”

”Inspirerande utbildning och kunnig föreläsare. Många exempel från ”livet” som kopplades ihop på ett bra sätt till teorin.”

Brev från tidigare klient på häktet:

”Jag är djupt tacksam till att vi möttes på häktet. Var ju överlycklig över att få komma ut ur cellen en stund. Det var förvirrande att någon ville prata med mig utan att anklaga mig för något.”

“De frågor du ställde liksom tvingade mig att se mig själv från ett håll jag inte var van vid. Du agerade och ställde frågor på ett sätt som gav mig ett egenvärde. Det väckte tankar om att det går att försöka förändra och att det aldrig är för sent.”

“De här samtalen var en betydande del till det liv jag lever idag. Jag har ett jättebra liv och mår bättre än jag någonsin gjort.”

Tidigare uppdragsgivare och kunder:

Socialtjänsten Kramfors, Sala, Karlskrona, Gävle, Sollentuna, Sundbyberg, Skarpnäck, Skövde, Huddinge, Haninge, Solna stad, Kista, Farsta, Sollefteå, Stockholms Stad, Ljungbacken HVB Vuxna, Bryggan Stockholm, Socialpsykiatrin i Eskilstuna, Linköping, Umeå, Uppsala kommun, Uppsala landsting, Mittuniversitetet Sundsvall och Östersund, Beroendecentrum Kalmar, HVB Hvilan, Triaden, Drevvikshemmet, MotVikt Danderyds sjukhus, Näckrosprojektet – socialpsykiatri inom kommun och landsting, Hulstfreds kommun, Västerbottens läns landsting, Spånga-Tensta kommun, Rinkeby-Kista kommun, Linköpings kommun socialpsykiatri, Haninge Jobb & MerIT-center, Capio Anorexi center, Alla kvinnors hus, Conexi, Västerås kommun, Björntorps HVB m.fl.

Vill ni ha referenser? Var god ta kontakt med Carina Bång via formuläret nedan för namn och kontaktuppgifter.